Niklas Wykman, finansminister.Trots kritik från låneförmedlare och medhåll från lagrådet verkar finansminister Niklas Wykman inte ändra sig angående krav på banktillstånd för alla aktörer som hanterar konsumentlån. Foto: Pressbild/Moderaterna

Regleringar

I maj 2024 gick finansdepartementet ut med ett förslag om att alla aktörer som hanterar konsumentlån, även låneförmedlare, måste ha banktillstånd. Detta möttes av skarp kritik från aktörer som Lendo och Sambla. Enligt en artikel i Breakit har lagrådet nu kommit med sina synpunkter och gett låneförmedlarna rätt, men finansmarknadsminister Niklas Wykman backar inte.

Lagrådet är statens egna experter som granskar kommande lagstiftning. De menar att låneförmedlare bör undantas från att behöva söka banktillstånd, eftersom deras verksamhet ser annorlunda ut jämfört med vanliga långivare.

Niklas Wykman menar dock att låneförmedlarnas verksamhet är så pass nära förknippad med utlåningen att de behöver omfattas av banktillståndet.

”Inriktningen för vårt arbete ligger fast”

Grunden i förslaget som finansdepartementet tog fram är att konsumenter inte ska kunna låna pengar som man inte kan betala tillbaka. Niklas Wykman säger till Breakit att de ska se över lagrådets synpunkter och se om man kommer göra några tekniska justeringar av förslaget.

Han fortsätter dock med att säga att inriktningen för deras arbete ligger fast. Det verkar alltså högst troligt att även låneförmedlare kommer att bli tvungna att ansöka om banktillstånd i sommar.

Vill minska överskuldsättningen i samhället

I slutändan handlar förslaget om att överskuldsättningen i samhället ska minska. Det är nu 436 000 svenskar som har skulder hos Kronofogden, vilket är 5 procent fler än förra året. Det är framför allt i åldrarna mellan 35 och 44 år som skulderna har ökat.

Genom att kräva banktillstånd för alla bolag som hanterar konsumentlån får man in dem i kärnan av det finansiella systemet där tillsynen är som starkast och kraven som hårdast. Då blir det lättare att säkerställa seriositet, enligt Niklas Wykman.

Risk för minskad konkurrens och hämmad innovation

Som sagt har förslaget fått en del kritik från aktörer i branschen. Bland annat tar man upp risken för minskad konkurrens och att innovationskraften hämmas. Det kommer att bli svårare för nya aktörer att komma in på marknaden.

Niklas Wykmans svar på kritiken är att detta är en typ av innovation som vi klarar oss bra utan. Han är stolt över Sveriges starka fintechsektor, men vill styra bort entreprenörer från att satsa på den bransch som bidrar till överskuldsättning. I stället vill han uppmuntra dem att satsa på genuin teknisk och finansiell innovation som effektiviserar ekonomin.